Opiniestuk in Edestad.nl legt de vinger op de zere plek.
Meer transparantie vanuit de wethouder, daar is alle hoop nu op gericht.
EDE ‘We hebben een opdracht en de gemeenteraad beslist, punt.’ De woorden van wethouder Ritsema klonken als van de rijdende rechter die net een uitspraak had gedaan. De stemming was grimmig dinsdagavond 26 oktober bij Pathé. Een paar honderd bezorgde belangstellenden waren gekomen naar een bijeenkomst over de windmolens die mogelijk geplaatst gaan worden in Ede.
Er waren voor deze avond tafels ingedeeld, zodat een ieder zijn vragen persoonlijk zou kunnen stellen aan deskundigen. Je kon een visualisatie laten maken vanuit jouw straat en je kon je laten informeren over geluids- en of slagschaduwhinder. Maar de betrokken bewoners wilden een open en transparante discussie, zodat we naar elkaar konden luisteren. Al gauw werd duidelijk dat dit niet de bedoeling was.
Gelukkig was daar een man die zich had ingelezen in een 24.000 pagina tellend onderzoek wat is verricht naar aanleiding van de te plaatsen windmolens in Ede; hij verontschuldigde zich dat hij nog niet alles had gelezen. Hij nam het woord en de wethouder kon er niet onderuit, er werd toch een gezamenlijk gesprek gevoerd. Weliswaar zonder versterking, want de microfoon bleef uit.
De sfeer was niet prettig. Er was een vrouw die zei: ‘Maar meneer Ritsema, wij zijn bezorgd en willen een beetje steun van u. Het lijkt nu alsof we tegenover elkaar staan.”
De situatie is duidelijk, we moeten energieneutraal worden. Maar de vraag is of deze 240 meter hoge windmolens geplaatst kunnen worden vlak naast onze huizen. In Duitsland heeft de wet bepaald dat de afstand tot een woonwijk 1000 meter moet zijn. In Nederland zijn ze er nog niet helemaal over uit. En voor de afstand tot een bedrijfspand is helemaal niets geregeld, waar we gemiddeld toch zo’n 8 uur per dag verblijven. Best vreemd toch?
Uit het voorlopig onderzoek zijn 10 mogelijke locaties openbaar gemaakt. Maar uit het onderzoek blijkt dat er 20 plaatsen mogelijk waren. De eerste 10 zijn geschrapt.
Ik fantaseer even, wat als we nou een groep kunstenaars samen met technici de opdracht geven om een mooi kunstwerk te laten maken van een cluster windmolens wat alle zintuigen prikkelt en we maken het onderdeel van het Kröller Muller museum. Dat trekt zeker toeristen, zij gaan dan automatisch meebetalen aan onze windmolens. Wij, als ingezetenen van Ede, kunnen dan zelf beslissen wanneer we ons willen laten prikkelen. Dat moet toch mogelijk zijn!? Laten we als Edenaren voorop lopen, we hebben dan niet alleen een smaakpark maar ook een windmolenpark, chique toch? Het woord ‘park’ krijgt dan ineens een hele andere betekenis.
Of komen ze straks toch vlakbij de woonwijken te staan om zo onze stad te domineren? Overlast van slagschaduw en geluid gaan we zeker krijgen en dan iedere dag, zonder een entreekaartje te hebben gekocht. De slagschaduw van een molen kan zichtbaar zijn tot op zo’n 1400 meter. Windmolens die in een cluster komen te staan kunnen elkaar versterken in geluid waardoor op grote afstand nog hinder hiervan kan worden ondervonden, zo heb ik me laten informeren. Na het maken van een visualisatie blijkt dat ik er drie ga zien. Ik schrok, dat had ik niet gedacht. Ik heb te doen met de mensen die in de wijk Kernhem nu net een huis hebben gekocht wat nog niet eens gebouwd is. Die hebben geen post kunnen ontvangen over dit onderwerp en weten nog van niets.
Bij het trekken van cirkels op de kaart op zoek naar mogelijke locaties, is uitgegaan van een windmolen met as-hoogte van 120 meter. Er wordt nu gesproken over een as-hoogte van 180 meter. Ik ben heel benieuwd naar de uitkomst van het volgende onderzoek. Of is er een verborgen agenda en hebben we ons voor niets zorgen gemaakt? De gemeente Ede vindt dat er nog maar weinig tijd over is, maar de innovaties op het gebied van duurzame energie gaan zo snel dat wij straks in Ede opgescheept zitten met te hoge windmolenmodellen die snel verouderd zullen zijn. In ieder geval heeft de wethouder meer transparantie beloofd, dus daar is alle hoop nu op gericht.
M. Klaassen, Ede
Bron : www.edestad.nl, zie ‘Meer transparantie vanuit de wethouder, daar is alle hoop nu op gericht’ | EdeStad
Datum :zaterdag 30 oktober 08:30 – 2021